Catering dla firm – zdrowie i zadowolenie pracowników

No Comments
Catering dla firm

Zorganizowanie w firmie stałego cateringu obiadowego może okazać się bardzo korzystnym przedsięwzięciem. Pracownicy, którzy mają możliwość zrelaksować się w czasie przerwy i zjeść dobrej jakości posiłek, są o wiele wydajniejsi i lepiej nastawieni do kolejnych zadań. A to oczywiście przekłada się na większe zyski dla przedsiębiorstwa. Finansowanie przez pracodawcę posiłków dla pracowników może się okazać strzałem w dziesiątkę. Obecnie możemy wybierać z setek przeróżnych firm cateringowych, nastawionych na współpracę z małymi, średnimi lub dużymi przedsiębiorstwami. I to zarówno podczas stałych zleceń obiadowych, jak i doraźnych imprez pracowniczych. Jeśli prowadzimy przedsiębiorstwo, warto zastanowić się nad możliwością wprowadzenia stałego cateringu. Poniżej kilka podstawowych informacji.

  • Catering dla firm – jak to działa?

Jest kilka rodzajów cateringu, z których możemy skorzystać. Wybór konkretnego rodzaju cateringu powinien być uzależniony od typu pracy, który wykonują zatrudnieni oraz od naszych możliwości finansowych. Jeśli prowadzimy firmę budowlaną i nasi pracownicy wiele czasu spędzają na powietrzu, czasem w niezbyt przyjemnych warunkach atmosferycznych, warto postawić na solidny posiłek podczas dłuższej przerwy w pracy. Będzie to dobrą motywacją dla pracowników i pozwoli im zebrać siły. Jeśli natomiast pracownicy naszej firmy pracują w biurowcu, możemy wybrać catering dietetyczny Szczecin oparty na lżejszych daniach i przekąskach.

Większość firm cateringowych jest dość elastyczna i może się dostosować do warunków panujących w naszej firmie. Możemy wybrać catering stołówkowy lub tylko śniadaniowy. W pierwszym przypadku firma cateringowa świadczy usługi w określonych godzinach w czasie dnia pracy w stołówce pracowniczej. Stołówka powinna być wyposażona w odpowiedni sprzęt i zaplecze kuchenne. Jeśli nie ma takiej możliwości, można zamówić sam dowóz posiłków dla pracowników o określonej porze. Tego typu catering może obejmować zarówno lunch, jak i obiad dla pracowników. Natomiast catering śniadaniowy opiera się tylko na kanapkach dla pracowników  i z reguły prowadzony jest przez mniejsze firmy. Tego typu catering może być opłacony w całości przez pracodawce albo działać na zasadzie sklepiku, w którym pracownicy mogą kupić śniadanie. W tym drugim przypadku nie trzeba podpisywać specjalnej umowy z firmą cateringową.

 

  • Catering dla firm – jakie posiłki wybrać?

Jeżeli zdecydowaliśmy się na zapewnienie pracownikom posiłku w czasie dnia pracy, powinniśmy określić, jak dokładnie ma on wyglądać. Na wstępie warto wziąć pod uwagę to, że poszczególni pracownicy mogą mieć różne preferencje dotyczące posiłków. Dlatego powinniśmy najpierw dowiedzieć się, ilu pracowników nie je mięsa, ilu jest weganami, nie toleruje laktozy czy jest uczulona na inne składniki pokarmów. Dodatkowo warto wziąć pod uwagę osoby dbające o zdrowy tryb życia czy odchudzające się. Być może na pierwszy rzut oka, uwzględnienie tych wszystkich opcji wydaje się trudne, albo wręcz niemożliwe do zrealizowania, ale warto odnotować, że obecnie wiele firm cateringowych posiada szeroką ofertę i możliwość indywidualnego dobrania menu oraz dodatkowych konsultacji, więc jeśli wybierzemy dobrze zorganizowaną, rzetelną firmę, nie powinniśmy mieć większych problemów z dobranie zróżnicowanego i odpowiedniego dla wszystkich pracowników jadłospisu.

Pamiętajmy, że jeśli decydujemy się na zorganizowanie cateringu dla pracowników, powinniśmy wybrać najlepszy, na jaki pozwalają nasze możliwości finansowe. Nie ma sensu wydawać pieniędzy na tanie, średniej jakości posiłki. Zamiast wdzięczności pracowników, spotka się to, co najwyżej z pomrukami niezadowolenia i z pewnością nie przyczyni się do zwiększenia efektywności. Jeśli brakuje nam pieniędzy na zapewnienie wyżywienia, lepiej spróbować zawrzeć umowę z lokalną restauracją i zorganizować dofinansowanie na posiłki dla pracowników, którzy zdecydują się tam stołować w czasie przerwy.

 

Jedną z kluczowych kwestii, którą warto w tym miejscu poruszyć jest kwestia podatku odprowadzanego od kosztów zakupu jedzenia. Oznacz to, że pracodawca, który decyduje się na opłacenie posiłków dla wszystkich swoich pracowników w firmie, bez względu na zajmowane przez nich stanowisko, powinien zdawać sobie sprawę, że posiłki zostaną opodatkowane jako przychód ze stosunku pracy. Nie musimy się jednak o to martwić. Istnieje prosty sposób na uniknięcie tego problemu. Wystarczy zorganizować catering na zasadzie szwedzkiego stołu. Jeżeli posiłek fundowany przez pracodawcę jest spożywany w grupach i nie da się jednoznacznie wyliczyć, jaki dokładnie jest koszt spożytego posiłku przez danego pracownika, nie można zastosować tego podatku. Szwedzki stół pozwala pracownikom decydować o rodzaju i ilości spożywanego posiłku i jednocześnie pozwala na uniknięcie dodatkowych kosztów.

Categories: Bez kategorii Tags: Tagi: , ,