Witaminy

19 kwietnia 2022 by Brak komentarzy

Witaminy na zaburzenia odporności organizmu. Odporność to wrodzona zdolność organizmu do opierania się wrogim wpływom zewnętrznym, a przede wszystkim wirusom i bakteriom, które powstały w toku ewolucji. Odporność zapewniają różne składniki. Przede wszystkim są to limfocyty i leukocyty, a także fagocyty, które absorbują obce mikroorganizmy.

Ponadto istotną rolę w układzie odpornościowym odgrywa skóra i błony śluzowe człowieka, które wytwarzają substancje zabijające drobnoustroje. Osłabienie ochrony prowadzi do częstych chorób i rozwoju przewlekłych schorzeń. W celu profilaktycznego wsparcia i podniesienia odporności zaleca się przyjmowanie witamin, które pomagają wzmocnić i przywrócić funkcje organizmu

Witaminy na zaburzenia odporności organizmu

Odporność nie zawsze jest stała, z różnych przyczyn może słabnąć, a wtedy organizm staje się łatwym celem dla różnych chorób.

Oznaki niskiego poziomu odporności:

  • Człowiek często choruje i powoli wraca do zdrowia
  • Ciągła słabość i przedłużone gojenie się ran.
  • Zły stan skóry i błon śluzowych, wysypki skórne.
  • Różne bóle nieznanej natury.

Słaba odporność wpływa na prawie każdy układ organizmu i może nawet doprowadzić do śmierci, jeśli nie zostanie wzmocniona.

Brak odporności może wynikać z różnych przyczyn:

  • Chroniczny stres.
  • Czynniki dziedziczne brak witamin i minerałów.
  • Starszy wiek.
  • Choroby powodujące brak odporności, takie jak AIDS wiele innych ciężkich chorób przewlekłych

WitaminyZdarzają się również sytuacje, w których organizm ludzki musi zmobilizować wszystkie mechanizmy obronne organizmu, w tym odporność. W takich przypadkach odporność powinna być znacznie wyższa niż w normalnej sytuacji. Jeśli leczenie odporności związanej z chorobami jest trudnym zadaniem i wymaga interwencji wykwalifikowanych lekarzy, to zwiększenie odporności związanej z brakiem witamin leży w mocy każdego z nas. Warto zauważyć, że jeśli zaczniemy brać witaminy w celu utrzymania odporności, nie zawsze da to pożądany efekt, zwłaszcza jeśli brak odporności wiąże się z innymi przyczynami. Obecność niezbędnych witamin w organizmie nie wpływa bezpośrednio na układ odpornościowy. Jednak pośrednio jako środek na utrzymanie organizmu w optymalnej kondycji i poprawę metabolizmu, stosowanie witamin przynosi ogromne korzyści.

Jak określić brak witamin i minerałów?

Jak wiadomo, w zimnych porach roku pojawia się: zmęczenie, brak snu, to wszystko oznaki braku witamin. Ich niedobór może prowadzić do niemożności skupienia się na czymś ważnym, apatii, złego samopoczucia.

Najczęstsze objawy niedoboru witamin to:

  • Wypadanie włosów. Warto zacząć przyjmować witaminy PP, B2, B6.
  • Wypryski lub bardzo sucha skóra. Przy takich objawach należy przyjmować witaminy A, P, C.
  • Krwawiące dziąsła. Niezbędne jest uzupełnienie niedoborów witamin P i C.

Przy braku witamin należy zwrócić szczególną uwagę na odżywianie.

Gdzie znajdują się witaminy?

Witaminy i pierwiastki śladowe niezbędne do metabolizmu i odporności znajdują się przede wszystkim w pożywieniu. To nie tylko warzywa i owoce, ale także mięso, ryby i nabiał. Najwięcej witamin znajduje się jednak w świeżych owocach i warzywach. Dlatego objawy niedoboru witamin najczęściej występują zimą i wiosną, kiedy w jedzeniu nie ma wystarczającej ilości pokarmów roślinnych. Ale w każdym razie nie można uzyskać całego kompleksu witamin z pożywienia, przestrzegając nawet starannie zbilansowanej i właściwej diety. Dlatego zaleca się przyjmowanie kompleksów witaminowych.

Jaka grupa witamin zwiększa odporność organizmu?

  • Witamina A – inną nazwą witaminy jest retinol. Wzmacnia włosy, sprzyja dobrej kondycji skóry, szybkiemu gojeniu się ran i zadrapań, wzrostowi paznokci i włosów. Witamina A jest szczególnie korzystna dla oczu i poprawia widzenie. Ponadto spowalnia starzenie, a także jest niezbędna w okresie dojrzewania. Występuje w produktach spożywczych takich jak marchew, brokuły, papryka, dynia, ziemniaki, melony, brzoskwinie, morele, awokado. Dużo witaminy A znajduje się również w wołowinie, wątrobie wołowej, rybach, maśle, żółtku jaja. W ludzkim ciele witamina A rozpuszcza się za pomocą tłuszczów.
  • Witaminy z grupy B – ta grupa obejmuje cały kompleks witamin. Te witaminy, spożywane w wystarczających ilościach, wzmocnią układ nerwowy i pomogą uniknąć stresu. Wiele witamin z grupy B znajduje się w ziemniakach, kalafiorze, orzechach, pomidorach, chlebie żytnim, kaszy gryczanej, płatkach owsianych, twarogu, mleku. Jeśli dana osoba ma stres, smutek, bezsenność, zawroty głowy, powinna przyjmować witaminy z grupy B.
  • Witamina C – główną funkcją witaminy C jest utrzymanie układu odpornościowego organizmu. Dlatego jest stosowana w profilaktyce przeziębień. Zawarta w kiwi, kalinie, pietruszce, porzeczce.
  • Witamina D – niezbędna dla wzrostu i siły kości. Występuje w dużych ilościach w wątrobie, rybach, mięsie, jajach, twarogu i serze. Również witamina D jest produkowana w skórze, gdy osoba przebywa na słońcu.
  • Witamina E – jest źródłem młodości, pomaga spowolnić starzenie się ludzkiego organizmu. Szczególnie korzystnie wpływa na zdolności rozrodcze kobiet.

Kompleksy witaminowe

Aby uniknąć chronicznego braku witamin, zaleca się przyjmowanie specjalnych kompleksów witaminowych. Oczywiście nie zastąpią naturalnych produktów – najlepszych źródeł witamin. Ale czasami organizm, na przykład podczas choroby, potrzebuje zwiększonej dawki witamin. I w tym przypadku są one niezastąpione. Z reguły zawierają większość witamin niezbędnych dla organizmu człowieka. W produkcji kompleksów stosuje się specjalne technologie, które umożliwiają organizmowi jednoczesne wchłanianie różnych witamin.